Rothenburg ob der Tauber - Hristov Hristomir, Smilenov (Caucasus Journal of Social Sciences, 2011)
როტენბურგ ობ დერ ტაუბერი ბავარიის მიწის (გერმანია) შუა ფრანკონიის ოლქში მდებარე პატარა ქალაქია (დაახლ. 11 000 მცხოვრები). მე–12 საუკუნის მეორე ნახევარში იგი კონრად მესამის მიერ დაარსებული ციხე–სიმაგრის ახლოს მდებარე პატარა პროტესტანტულ დასახელებას წარმოადგენდა. ოცდაათაწლიანი ომის დროს იგი ორჯერ აიღო კათოლიკურმა არმიამ. 1945 წლის 31 მარტს მასზე განხორციელდა საჰაერო თავდასხმა და ქალაქის 40% მთლიანად განადგურდა. მოგ- ვიანებით იგი აღადგინეს და დღეისთვის მსხვილ ტურისტულ ცენტრს წარმოადგენს, თუმცა ამ მიმართულებით მის განვითა- რებაში არსებობს რამდენიმე პრობლემა: პირველი მისი ნაკლებად ხელმისაწვდომობაა პირდაპირი ტრანსპორტის თვალ- საზრისით, მეორე ისაა, რომ იგი საკმარისად ცნობილი არაა. სამომავლო პერსპექტივაში განსახილველია ქალაქის იერსახის შენარჩუნებაც. დასკვის სახით შეიძლება ითქვას, რომ როტენბურგ ობდერ ტაუბერი კულტურული მემკვიდრეობის მენეჯმენტში დღეისთვის არსებული პრობლემებისა და პერსპექტივების ტიპური ნიმუშია.