National Center of Manuscripts – Non-Traditional Museum: Problems and Future Perspectives - Gogonaia, Irina (Caucasus Journal of Social Sciences, 2011)
ხელნაწერთა ეროვნულ ცენტრს - ინსტიტუციას, რომელიც ერთდროულად წარმოადგენს უძველესი ხელნაწერი წიგ- ნებისა და ისტორიული დოკუმენტების ყველაზე მნიშვნელოვან საცავს საქართველოში, სამეცნიერო-კვლევით დაწესებულებასა და ბიბლიოთეკას, შეუძლია საზოგადოებაში მნიშვნელოვანი საგანმანათლებლო-კულტურული როლის შესრულება, როგორც მუზეუმს. სტატიაში წარმოდგენილია ხელნაწერთა ეროვნული ცენტრის გამოფენისა და განათლების დეპარტამენტის აქტივობების სისტემა, რომელიც მიმართულია სამუზეუმო სივრცეში, ტურისტულ ინფრასტრუქტურაში ხელნაწერთა ეროვნული ცენტრის აქტუალიზაციისა და საზოგადოებისათვის მისი მნიშვნელობის გააზრებისაკენ. ხელნაწერთა ეროვნული ცენტრის უნიკალური და მრავალფეროვანი კოლექციების ბაზაზე საგამოფენო და საგანმანათლებლო პროდუქტის/სერვისის მიზანმიმართული მომზადებისა და შეთავაზებისათვის განხორციელდა პოტენციური აუდიტორიის დახარისხება, კატეგორიების მიხედვით საჭიროებების იდენტიფიცირება და გაიწერა კონკრეტული სამიზნე ჯგუფისათვის გათვალისწინებული საქმიანობა გრძელვადიან პერსპექტივაში. შედეგად გამოიყო საქმიანობის 7 ძირითადი მიმართულება და განისაზღვრა შესაბამისი აქტივობები: მიმართულება 01. საგანმანათლებლო პროგრამები ზოგადსაგანმანათლებლო დაწესებულებებისთვის – სასწავლო რესურსების პაკეტები საგნებისა და საგნობრივი ჯგუფების მიხედვით ეროვნული სასწავლო გეგმის შესაბამისად; მიმართულება 02. საგანმანათლებლო პროგრამები უნივერსიტეტებისა და სტუდენტებისათვის – სტიპენდიალური პროგრამა და სტაჟირების სისტემა; მიმართულება 03. ცენტრის სკოლები და სტუდიები – კალიგრაფიის სკოლა; მიმართულება 04. საგამოფენო პროექტები; მიმართულება 05. ელექტრონული რესურსები - ვირტუალური გამოფენა და სასწავლო-შემეცნებითი კომპიუტერული პროგრამები; მიმართულება 06. საგანმანათლებლო პროგრამები მოზრდილებისა და სათემო ჯგუფებისათვის – ქართული კალიგრაფიის კონკურსი; მიმართულება 07. საგანმანათლებლო პროგრამები და სერვისები ოჯახებისათვის (ბავშვებით) – საექსკურსიო ტური "მოგზაურობა ხელნაწერთა სამყაროში" ვორქშოფით. თითოეული მიმართულების რეალიზება სისტემურ ხასიათს ატარებს. ამ ეტაპზე განსაკუთრებული ყურადღება გამახვილებულია ზოგადსაგანმანათლებლო დაწესებულების მასწავლებლებისა და მოსწავლეებისათვის საგამოფენო პროექტების, საგანმანათლებლო პროგრამებისა და სერვისების შემუშავებასა და მიწოდებაზე, აღნიშნული აუდიტორიის მნიშვნელობისა და სიდიდის გათვალისწინებით. პრიორიტეტული სამიზნე ჯგუფის გამოყოფამ განაპირობა უფრო აქტიური საინფორმაციო პოლიტიკა აღნიშნული აუდიტორიის მიმართ, რაც საგანგებო მუშაობის საგანს წარმოადგენს.