Ethno-Tourism and the Prospects of its Developing - Chelebadze, Naila (Caucasus Journal of Social Sciences, 2011)
ნაშრომში ეთნოგრაფიული, არქეოლოგიური, სამუზეუმო და სამეცნიერო ლიტერატურის საფუძველზე შესწავლილია ეთნოტურიზმის განვითარების პერსპექტივები ზემო აჭარაში. ვლინდება, რომ ეთნოტურისტული თვალსაზრისით საინტე- რესოა ზემო აჭარის ყველა ხეობა, რაც კარგად ჩანს ადგილობრივი მოსახლეობის შრომით საქმიანობასა და ურთიერთ- დახმარების ფორმებში, საცხოვრებელი და სამეურნეო დანიშნულების ნაგებობათა შემონახულობაში, შინახელოსნური წარმოების ნიმუშებით, ტრადიციული გართობა-თამაშობებით, მუსიკალური ფოლკლორული ტრადიციებით, ხალხური ქორეოგრაფიით, ასევე, ტურისტული ბიზნესისათვის საინტერესო სახალხო დღესასწაულებით (“დიდაჭარობა”, “ტბელობა”, “სელიმობა” და უძველესი დღესასწაული “შუამთობა”) და სხვა ტრადიციული ინსტიტუტის შესწავლის მიხედვით. ნაშრომში მნიშვნელოვანი ადგილი დაეთმო აგრეთვე ზემო აჭარის მუზეუმებს, გამოჩენილ პიროვნებათა ცხოვრების ამსახველ მასალებს. ზემო აჭარის ეთნოკულტურული საგანძურის შესწავლიდან ჩანს, რომ იგი ეპოქის შესატყვისი რელიგიური დატვირთვითა და ორიგინალური სტრუქტურით დღემდე ადასტურებს ქართული კულტურის მაღალ და გამორჩეულ ღირსებებს, რაც ხაზს უსვამს მისი ეთნოტურისტული პოტენციალის მრავალფეროვნებასა და სიმდიდრეს. ნაშრომში სათანადო ადგილი დაეთმო სადღეისოდ არსებულ პრობლემებს, მასთან დაკავშირებულ ღონისძიებებს და ეთნოტურიზმის განვითარების უახლეს პერსპექტივებს. დგინდება, რომ მოსახლეობის უძველესი კულტურული ტრადიციები საუკეთესო შესაძლებლობებს იძლევიან როგორც ეთნოტურიზმის, ასევე სასოფლო ტურიზმის, სამონადირეო, შოპტურიზმის, თაიმშერინგისა და ტურიზმის სხვა სახეობათა განვითარებისათვის.